Project

Werkplaats / atelier bij monumentaal fabrieksgebouw

BURO VAN ASSELDONK - BURO@BUROVANASSELDONK.NL - 0493-529877

Omschrijving

Het betreft een vrijstaand bouwwerk bij een voormalig fabrieksgebouw (rijksmonument) in Griendtveen. Het fabrieksgebouw uit 1899 naar ontwerp van architect L.J.P. Kooken wordt momenteel multifunctioneel gebruikt als woonruimte, kantoor en B&B.

Aan de nieuwbouw ging een uitgebreide discussie vooraf met de bouwmeester en monumentencommissie. Opteerde de commissie aanvankelijk voor een historiserend gebouw in de stijl van het fabrieksgebouw, na een uitgebreide maquettestudie werd unaniem gekozen voor het thans uitgevoerde eigentijdse ontwerp.

Het gebouw is een oefening in spelen met transparantie en met licht. Het gebouw bestaat uit drie onderdelen: een hoge rug van metselwerk, het dak in de vorm van een platte schijf waaronder een houten containerdoos is geschoven. De gevel van de doos is bekleed met houten latten van duurzaam Accoya-hout, deels in de vorm van gevelbekleding, deels in de vorm van grote luiken waarachter glasdeuren. De gevel is zodoende deels transparant, overdag aan de binnenzijde met het daglicht van buiten, ’s avonds en nachts aan de buitenzijde met het kunstlicht van binnen. Het gebouw is multifunctioneel en bevat een klein keukentje en een natte cel met het nodige sanitair. Nu in gebruik als atelier werkplaats, maar ook bruikbaar als gastenverblijf of kleine wooneenheid.

Werkzaamheden

ontwerp, overleg monumentenzorg, bouwtekeningen, vergunningen, prijsvorming bouwteam, directievoering uitvoering